مُحيي و حضرت مهدی، پرچم برافراشته‌ی هدایت: تفاوت میان صفحه‌ها

از ویکی‌مهدی
(تفاوت بین صفحه‌ها)
 
 
خط ۱: خط ۱:
محيي،اسم فاعل و به معنای زندگی بخش و احیاکننده ، یکی از اسماء الهی و یکی از القاب مهدوی است که بارها در متون اسلامی به آن اشاره شده است ؛ چنان که در تفسیر آیه شریفه:«إعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ یُحْیِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِها قَدْ بَیَّنَّا لَكُمُ الْآیاتِ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ­؛ بدانید که خداوند، زمین را پس از مرگش زنده می کند. همانا ما نشانه های [توحید و عظمت] را برای شما روشن کردیم، باشد که تعقل کنید»<ref>حديد/١٧</ref>؛ روايت شده است که مقصود از این آیه، قائم آل محمّد عجّل الله فرجه می باشد. امام باقرعلیه السلام فرمودند: «یُحْیِیهَا اللهُ عَزَّ وَ جَلَّ بِالْقَائِمِ بَعْدَ مَوْتِهَا [یَعْنِی] بِمَوْتِهَا کُفْرَ أَهْلِهَا وَ الْکَافِرُ مَیِّت؛ خداوند متعال زمین را بعد از مرگش به وسیله قائم زنده خواهد کرد و مقصود از موت زمین، کفر اهل زمین است و کافر نیز حکم میّت را دارد»<ref>البرهان فی تفسیر القرآن٢٨٩/٥؛ كمال الدين٥٨٢/٢</ref>.
+
==حضرت مهدی، پرچم برافراشته‌ی هدایت==
 +
<center>[[پرونده:علم_المنصوب.jpg|هیچ|جایگزین=حضرت مهدی پرچم برافراشته‌ی هدایت|بی‌قاب|300x300پیکسل]]
 +
«'''العَلَم المنصوب'''؛<ref>طبرسی، احتجاج، ج ۲، ص ۴۹۳؛ مجلسی، بحارالأنوار، ج ۵۳، ص ۱۷۱ و ج 9۱، ص ۳ و ۳۷ و ج ۹۹، ص ۸۱ و ۹۳.</ref> پرچم برافراشته»<ref>«'''عَلَم الهدی''': پرچم هدایت.» احتجاج، ص ۴۹۴؛ بحارالأنوار، ج ۵۳، ص ۱۷۲ و ج ۹۱، ص ۴ و ج ۹۹، ص ۸۳ و ۱۰۲. «'''ناشر راية الهدی'''؛ گستراننده و برافرازنده‌ی پرچم هدایت.» اقبال الاعمال، ص ۲۹۷؛ بحارالأنوار، ج ۹۹، ص ۸۶ و ۱۰۷. «'''اللواء المشهور'''؛ پرچم معروف.» مجلسی، همان، همانجا، ص ۸۴.</ref>
 +
</center>
  
==زمین مرده==
+
==لغت:==
علاوه بر احياگرى امام عصر(ع)در مورد زمين مرده قلب ها و زنده كردن آنها به نور ايمان، احياي دانش ها و احكام دين كه در طول ساليان و قرون به فراموشي سپرده شده و در واقع مرده است است نيز در برنامه آن حضرت قرار دارد.در دعای ندبه مى خوانيم: «أَیْنَ مُحْیِی مَعَالِمِ الدِّینِ وَ أَهْلِه؛ کجاست آن که با قدرت الهی، پرچم دین و
 
[[پرونده:Download.jpg|انگشتی|275x275px|دریاچه ارومیه|جایگزین|وسط]]
 
  
===اهل ایمان===
+
«عَلَم» در لغت به معنای «اثری که شیء را از غیر خودش مجزا می‌سازد» است و «پرچم» و «کوه» را به همین جهت «عَلَم» نامیده‌اند و جمع آن «أعلام» است.<ref>ابن فارس، معجم مقاييس اللغة، ج ۴، ص ۱۰۹.</ref> به عقیده‌ی برخی «عَلَم»، اسم برای هر چیزی است که به وسیله‌ی آن مطلبی دانسته شود.<ref>مصطفوی، التحقيق، ج ۸، ص ۲۱۰.</ref> لذا به تابلوها و نشانه‌هایی که در راه‌ها نصب می‌شود تا علامت و مایه‌ی هدایت شود «عَلَم» گفته می شود.<ref>فراهیدی، العین، ج ۲، ص ۱۵۳. </ref>
هل ایمان را زنده می کند»،در اعمال روز [[جمعه]] آمده است: «اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی وَلِیِّکَ الْمُحْیِی سُنَّتَکَ الْقَائِمِ بِأَمْرِکَ؛ خدایا درود فرست بر ولی خودت آن که سنّت تو را احیاء خواهد نمود و به فرمان تو قیام خواهد کرد».همچنين در یکی از زیارات [[صاحب الامر]] عليه السلام می خوانیم: «السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا مُحْیِیَ مَعَالِمِ الدِّینِ وَ أَهْلِه؛ سلام بر تو ای احیاگر پرچم و نشانه های دین و اهل آن»<ref> بحار الانوار٨٦/٩٩</ref>. و در زیارت دیگر {{حضرت حجت سلام الله}} عليه آمده است: «السَّلَامُ عَلَی مُحْیِی الْمُؤْمِنِینَ وَ مُبِیرِ الْکَافِرِین؛ سلام بر آن آقایی که احیاکننده مؤمنان و هلاک کننده کافران است»<ref>همان١٠١/٩٩.</ref>.
 
  
==حضرت مهدی==
+
==شرح:==
بنابراین حضرت مهدی (عجّل الله فرجه) احیاگر دین و مؤمنان و سنت نبوی است که قبل از ظهور حضرتش ، دچار تحریف و کج روی شده است. يك احيا و زنده كردن ديگر كه امام انجام مى دهد در زمينه عدالت است. امام صادق عليه‌السلام درباره همان آیه هفده سوره حديد فرمودند: «یُحْیِیهَا اللَّهُ بِعَدْلِ الْقَائِمِ عِنْدَ ظُهُورِهِ بَعْدَ مَوْتِهَا بِجَوْرِ أَئِمَّهِ الضَّلَالِ؛ خداوند زمین را پس از ظهور قائم <small>عجل الله تعالی فرجه الشریف</small> به واسطه عدالت او زنده می­کند، پس از آنکه با جور و ظلم رهبران گمراه، مرده باشد.»
 
  
===احیا===
+
ممکن است از صفت «'''العَلَم المنصوب'''» معنای کنایی آن اراده شود، یعنی پرچم برافراشته، کنایه از مقام هدایتی [[مهدی|حضرت مهدی <small>علیه‌السلام</small>]] است. به عبارت دیگر، این تعبیر کنایه از این است که امام عصر <small>علیه‌السلام</small> نشانه‌ای است که به وسیله‌ی ایشان خلق هدایت می‌شوند، همان‌گونه که پرچم و علامت، نشانه است و هرکجا برافراشته شود، همه دور او گرد آیند و از گمراهی نجات یابند.<ref>رفیعی، تفسیر و شرح زیارت آل یاسین، ص ۸۸.</ref> به عقیده‌ی برخی دیگر، تشبیه امام به «عَلَم»، کنایه از بلندی مقام و منزلت امام <small>علیه‌السلام</small> است که خداوند آن حضرت را به عنوان شاخصی قرار داده و نشانه‌ی راه حق نموده که شناختن ایشان برای هر کسی مقدور باشد؛ یا همچو مشعلی فروزان است که انوار علوم و هدایت از آن جناب آشکار و درخشان است و یا به جهت استواری و پایداری چنین تشبیه گردیده؛ زیرا امام همچو کوه، ثابت و پاینده است.<ref>حائری قزوینی، میثاق منتظران، ص ۱۵۳.</ref> بنابراین در تأویل برخی آیات قرآن کریم، احادیث، ادعیه و زیارات، درباره‌ی ائمه <small>علیهم‌السلام</small> عنوان «عَلَم» به کار رفته است. امام صادق <small>علیه‌السلام</small> در تفسیر آیه‌ی: «'''و علامات و بالنجم هم يهتدون'''» (نحل: ۱۶) می‌فرمایند:
• يك احيا و زنده كردن هم در مورد قرآن و احكام آن است: در دعاي ندبه مى خوانيم:"اَينَ الْمُؤَمَّلُ لِاِحْياءِ الْكِتابِ وَ حُدُودِهِ‏؟"؛ يعنى كجاست كسي كه براي زنده كردن كتاب [خدا] و حدودش به او دل بسته‏اند؟ متأسفانه، در دوره غيبت، قرآن بيش از پيش مهجور واقع شده است. بسياري به خواندن آن مداومت دارند، ولي به معارف آن پاي بند نيستند؛ بسياري به جاي ‏توجه به معاني و معارف قرآن، همت خود را صرف چگونه خواندن مي‏ كنند؛ البته زيبا خواندن نيز مهم است، به ‏شرطي كه در كنار فهم معارف قرآن باشد و نه خالي از آن؛ بسياري نيز اساساً قرآن را بوسيده و بر طاقچه گذاشته‏اند! تازه اين حال و روز مومنان و خوبان است، بَدان را كه اساساً جاي پرسش نيست. در سطح فرا فردي نيز احكام ‏و معارف قرآن مهجور و متروك است. احكام و حدود آن،‌ چنانكه بايد، اجرا نمي‏شود و يا توان اجراي آنها نيست ؛ اما همه اين مشكلات با ظهور و استقرار حكومت حق توسط آن حضرت پايان مي‏يابد و ظلم و انحراف جاي خود را به عدل و ايمان خواهد داد.پيامبر گرامي اسلام فرمودند: "سيأتي زمان علي امتي لايبقي من القرآن الا رسمه؛ زماني بر امت من خواهدآمد كه از قرآن جز ظاهر آن باقي نمي‏ ماند٥<ref>الكافى٣٠٧/٨.</ref>
 
  
." اميد كه به لطف خداي متعال و اهل بيت عصمت و طهارت‏- عليهم السلام- ما جزو كساني نباشيم كه در مهجور گذاشتن قرآن شريك‏اند، بلكه در زمره كساني قرار گيريم كه در رفع مهجوريت قرآن ‏مي‏ كوشند.
+
«'''النجم رسول الله و العلامات هم الائمه'''»<ref>کلینی، کافی، ج ۱، ص ۲۰۶.</ref>
 +
 
 +
علامه مجلسی در مورد این آیه می‌نویسد:
 +
 
 +
«منافاتی ندارد که ظواهر آیات مقصود باشد، زیرا همان‌گونه که کوه‌ها و نهرها و ستاره‌ها، برای اهل زمین علامت‌هایی هستند که به وسیله‌ی آنها، مردم به راه‌های ظاهری خود رهنمون می‌گردند، همچنین وجود پیامبراکرم و امامان <small>علیهم‌السلام</small> و نیز علما برای اهل زمین، مانند کوه‌های استوار و افراشته است که توسط آنان، زمین پایدار می‌ماند و ایشان سرچشمه‌های علوم و معارف‌اند که زندگی معنوی مردم به وجود ایشان وابسته است».<ref>مجلسی، مرآة العقول في شرح أخبار آل الرسول، ج ۲، ص ۴۱۳؛ صدوق، کمال الدین، ج ۲، ص ۴۱۲.</ref>
 +
 
 +
بنابراین امام سبب هدایت خلق به سوی حق است و هرکس طالب حق و حقیقت است، باید چشم به این پرچم و نشانه بدوزد و از آن اطاعت کند تا هرگز گمراه نگردد، چنان که امام سجاد <small>علیه‌السلام</small> در دعای روز عرفه به خداوند عرض می‌کنند:
 +
 
 +
«'''اللهم إنك أيدت دینک في كل أوان بإمام أقمته عَلَما لعبادك و منارا في بلادك'''»:<ref>صحیفه سجادیه، دعای ۴۷.</ref>
 +
 
 +
«خداوندا! به راستی که تو دینت را در هر زمانی به امامی تأیید نموده‌ای که او را نشانه و پرچمی برای بندگانت و مناری در شهرهایت قرار داده ای».
 +
 
 +
از طرفی ممکن است از این صفت معنای حقیقی اراده نشود و مضافی در تقدیر باشد؛ یعنى «'''صاحب العَلَم المنصوب'''». این جمله، بیانگر عَلم و بیرق خاصی است که متعلق به آن وجود مقدس است و باز شدن آن پرچم، نشانه‌ی ظهور موفور السرور حضرتش است.
 +
 
 +
لیلا خلیلیان فر، اوصاف حضرت حجت <small>علیه‌السلام</small> در ادعیه و زیارات صفحه 110
  
 
==پانویس==
 
==پانویس==
 
<references />
 
<references />

نسخهٔ ‏۲۷ اکتبر ۲۰۲۳، ساعت ۰۷:۳۹

حضرت مهدی، پرچم برافراشته‌ی هدایت

حضرت مهدی پرچم برافراشته‌ی هدایت

«العَلَم المنصوب؛[۱] پرچم برافراشته»[۲]

لغت:

«عَلَم» در لغت به معنای «اثری که شیء را از غیر خودش مجزا می‌سازد» است و «پرچم» و «کوه» را به همین جهت «عَلَم» نامیده‌اند و جمع آن «أعلام» است.[۳] به عقیده‌ی برخی «عَلَم»، اسم برای هر چیزی است که به وسیله‌ی آن مطلبی دانسته شود.[۴] لذا به تابلوها و نشانه‌هایی که در راه‌ها نصب می‌شود تا علامت و مایه‌ی هدایت شود «عَلَم» گفته می شود.[۵]

شرح:

ممکن است از صفت «العَلَم المنصوب» معنای کنایی آن اراده شود، یعنی پرچم برافراشته، کنایه از مقام هدایتی حضرت مهدی علیه‌السلام است. به عبارت دیگر، این تعبیر کنایه از این است که امام عصر علیه‌السلام نشانه‌ای است که به وسیله‌ی ایشان خلق هدایت می‌شوند، همان‌گونه که پرچم و علامت، نشانه است و هرکجا برافراشته شود، همه دور او گرد آیند و از گمراهی نجات یابند.[۶] به عقیده‌ی برخی دیگر، تشبیه امام به «عَلَم»، کنایه از بلندی مقام و منزلت امام علیه‌السلام است که خداوند آن حضرت را به عنوان شاخصی قرار داده و نشانه‌ی راه حق نموده که شناختن ایشان برای هر کسی مقدور باشد؛ یا همچو مشعلی فروزان است که انوار علوم و هدایت از آن جناب آشکار و درخشان است و یا به جهت استواری و پایداری چنین تشبیه گردیده؛ زیرا امام همچو کوه، ثابت و پاینده است.[۷] بنابراین در تأویل برخی آیات قرآن کریم، احادیث، ادعیه و زیارات، درباره‌ی ائمه علیهم‌السلام عنوان «عَلَم» به کار رفته است. امام صادق علیه‌السلام در تفسیر آیه‌ی: «و علامات و بالنجم هم يهتدون» (نحل: ۱۶) می‌فرمایند:

«النجم رسول الله و العلامات هم الائمه»[۸]

علامه مجلسی در مورد این آیه می‌نویسد:

«منافاتی ندارد که ظواهر آیات مقصود باشد، زیرا همان‌گونه که کوه‌ها و نهرها و ستاره‌ها، برای اهل زمین علامت‌هایی هستند که به وسیله‌ی آنها، مردم به راه‌های ظاهری خود رهنمون می‌گردند، همچنین وجود پیامبراکرم و امامان علیهم‌السلام و نیز علما برای اهل زمین، مانند کوه‌های استوار و افراشته است که توسط آنان، زمین پایدار می‌ماند و ایشان سرچشمه‌های علوم و معارف‌اند که زندگی معنوی مردم به وجود ایشان وابسته است».[۹]

بنابراین امام سبب هدایت خلق به سوی حق است و هرکس طالب حق و حقیقت است، باید چشم به این پرچم و نشانه بدوزد و از آن اطاعت کند تا هرگز گمراه نگردد، چنان که امام سجاد علیه‌السلام در دعای روز عرفه به خداوند عرض می‌کنند:

«اللهم إنك أيدت دینک في كل أوان بإمام أقمته عَلَما لعبادك و منارا في بلادك»:[۱۰]

«خداوندا! به راستی که تو دینت را در هر زمانی به امامی تأیید نموده‌ای که او را نشانه و پرچمی برای بندگانت و مناری در شهرهایت قرار داده ای».

از طرفی ممکن است از این صفت معنای حقیقی اراده نشود و مضافی در تقدیر باشد؛ یعنى «صاحب العَلَم المنصوب». این جمله، بیانگر عَلم و بیرق خاصی است که متعلق به آن وجود مقدس است و باز شدن آن پرچم، نشانه‌ی ظهور موفور السرور حضرتش است.

لیلا خلیلیان فر، اوصاف حضرت حجت علیه‌السلام در ادعیه و زیارات صفحه 110

پانویس

  1. طبرسی، احتجاج، ج ۲، ص ۴۹۳؛ مجلسی، بحارالأنوار، ج ۵۳، ص ۱۷۱ و ج 9۱، ص ۳ و ۳۷ و ج ۹۹، ص ۸۱ و ۹۳.
  2. «عَلَم الهدی: پرچم هدایت.» احتجاج، ص ۴۹۴؛ بحارالأنوار، ج ۵۳، ص ۱۷۲ و ج ۹۱، ص ۴ و ج ۹۹، ص ۸۳ و ۱۰۲. «ناشر راية الهدی؛ گستراننده و برافرازنده‌ی پرچم هدایت.» اقبال الاعمال، ص ۲۹۷؛ بحارالأنوار، ج ۹۹، ص ۸۶ و ۱۰۷. «اللواء المشهور؛ پرچم معروف.» مجلسی، همان، همانجا، ص ۸۴.
  3. ابن فارس، معجم مقاييس اللغة، ج ۴، ص ۱۰۹.
  4. مصطفوی، التحقيق، ج ۸، ص ۲۱۰.
  5. فراهیدی، العین، ج ۲، ص ۱۵۳.
  6. رفیعی، تفسیر و شرح زیارت آل یاسین، ص ۸۸.
  7. حائری قزوینی، میثاق منتظران، ص ۱۵۳.
  8. کلینی، کافی، ج ۱، ص ۲۰۶.
  9. مجلسی، مرآة العقول في شرح أخبار آل الرسول، ج ۲، ص ۴۱۳؛ صدوق، کمال الدین، ج ۲، ص ۴۱۲.
  10. صحیفه سجادیه، دعای ۴۷.