شوری - آیه ۱
آیات مهدویت - سوره شوری - آیه 1
«حم عسق»[۱]
علیّ بن إبراهیم، قال: حدّثنا أحمد بن علیّ و أحمد بن إدریس، قالا:
حدّثنا محمّد بن أحمد العلویّ، عن العمرکیّ، عن محمّد بن جمهور، قال: حدّثنا سلیمان بن سماعة، عن عبداللّه بن القاسم، عن یحیی بن میسرة[۲] الخثعمیّ، عن أبی جعفر علیهالسّلام قال: سمعته یقول:
«حم عسق عدد[۳] سنی القائم علیهالسّلام، و ق[۴] جبل محیط بالدّنیا من زمرّد أخضر فخضرة السّماء من ذلک الجبل، و علم کلّ شی ء فی عسق»[۵]
علی بن ابراهيم: گوید: حدیثمان دادند احمد بن على و احمد بن ادریس، گفتند: حدیثمان داد محمد بن احمد علوی، از عمرکی، از محمد بن جمهور، گفت: حدیثمان آورد سليمان بن سماعه، از عبدالله بن القاسم، از یحیی بن میسره [مسيرة] خثعمی، از حضرت ابوجعفر امام باقر عليهالسلام. راوی گوید: شنیدم آن جناب میفرمود: فی حم عسق و شماره سالیان حضرت قائم عليهالسلام است، و ق زنان کوهی است از زمرد سبز که بر دنیا احاطه دارد، و سبزی آسمان از آن کوه میباشد، و علم همه چیز در عسق است».
محمّد بن العبّاس: بحذف الإسناد یرفعه إلی محمّد بن جمهور، عن السّکونیّ، عن أبی جعفر علیهالسّلام، قال:
«حا میم حتم، و عین عذاب و سین سنون کسنی[۶] یوسف، و قاف قذف [و خسف و مسخ یکون فی آخر الزّمان بالسّفیانیّ و أصحابه و ناس من کلب ثلاثون] ألف ألف یخرجون معه، و ذلک حین یخرج القائم علیهالسّلام بمکّة و هو مهدیّ هذه الأمّة.»[۷]
محمد بن العباس: بحذف سند به طور مرفوع از محمد بن جمهور از سکونی از حضرت ابوجعفر امام باقر عليهالسلام روایت آورده که فرمود: «حم» حتم، و «عين» عذاب، و «سین» قحط سالی است همچون قحط سالی زمان يوسف عليهالسلام، و «قاف» سنگساری و فرورفتنی در زمین و مسخ شدنی است که در آخرالزمان خواهد شد، نسبت به سفیانی و یاران او و مردمانی از قبیله کلب سی هزار تن که با وی خروج مینمایند، و آن هنگامی است که حضرت قائم عليهالسلام در مکه خروج میکند، و اوست مهدی این امت».
سیمای حضرت مهدی در قرآن، هاشم بن سلیمان بحرانی، قائمیه اصفهان ص ۳۳۰
پانویس
- ↑ شوری (۴۲): ۱-۲. حروف مقطّعه- که ۲۹ سورهی قرآن با آنها آغاز میگردد- از رموز و اسرار قرآن مجید است. هرچند بعضی از اشارتها و دلالتهای این حروف در روایات و اقوال مفسّران آمده و گوشههایی از معارف نهفته در آنها بیان گردیده است، هنوز هزار نکتهی باریکتر از مو در این آیات الاهی هست که جز خداوند و راسخان در علم، کسی بر آنها واقف نیست. این حدیث و حدیث بعد نمونهای است از بیان بعضی از نکات موجود در این آیات. (مترجم)
- ↑ در مأخذ: مسیرة.
- ↑ [در مأخذ: أعداد.]
- ↑ در مأخذ: قاف.
- ↑ تفسیر قمی ۲: [۲۶۷ - ۲۶۸].
- ↑ [در متن: کسنین.]
- ↑ تأویل الآیات الظّاهرة ۲: ۵۴۲ [ح ۳].