تالي

از ویکی‌مهدی

"تالى كتاب الله" به معنای تلاوت‌ كننده آيات وحى، از القاب حضرت مهدي(ع)است. در زيارت آل ياسين آمده است: "السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا تَالِيَ كِتَابِ اللَّهِ وَ تَرْجُمَانَهُ":سلام بر تو ای مولایی که آیه های نور از لسان تو می تراود؛ و تفسیر حقیقی اش بر قلب نازنین تو جاری و براي مردم بيان می شود .امام باقر(ع) فرمود: "هنگامی که حضرت قائم(ع) بپا خیزد، خیمه‌ هایی نصب می‌شود، برای کسانی که قرآن را به همان‌گونه که خداوند آن را نازل فرموده، به مردم بیاموزند"١.آري، حضرت مهدي (ع) تلاوتگر راستين قرآن و مفسر حقيقي آن و ترجمان وحى الاهى است.آورده اند كه روزي سيد بحرالعلوم وارد حرم مطهر اميرمومنان(ع)شد و ديدند كه مشغول زمزمه كردن اين بيت است:چه خوش است صوت قرآن ز تو دلربا شنیدن/ به رُخت نظاره کردن، سخن خدا شنیدن. از سبب خواندن آن پرسیدم، فرمود: هنگامی که وارد حرم شدم، حضرت حجت(ع) را دیدم بالای سر با صدای بلند تلاوت قرآن می‌فرمود. چون صدای آن بزرگوار را شنیدم، این بیت را خواندم٢...


از امام باقر (ع) از تفسیر آیه‌ شریفه (وَمَا یعْلَمُ تَأْوِیلَهُ إِلَّا اللَّهُ وَالرَّاسِخُونَ فِی الْعِلْمِ)يعنى كسي جز خدا و راسخان در علم، تأويل و تفسير قرآن را نمى دانند٣، سؤال نمود. حضرت در پاسخ فرمود:منظور آیه، تأویل و تفسیر قرآن است که جز خدا و راسخین و پایداران در دانش ندانند. رسول خدا(ص) برترین راسخان است. خدای سبحان همه‌ قرآن و تأویل آن را بر او فرو فرستاد و آیه‌ای نازل نفرمود که تأویلش را به رسولش نیاموخته باشد و جانشینان پس از رسول خدا، همه آن‌ تفسيرها را می‌ دانند٤. امیرالمؤمنین، علی (ع) هم فرمود:"قرآن نوشتاری است که میان دو جلد پنهان گشته، زبان سخن گفتن ندارد [صامت است] بدین جهت مفسر و مترجم نیاز دارد٥.


آقا و سرور عالم آفرینش، حضرت مهدی(ع)، قرآن ناطق و گویا است؛ سینه‌اش گنجینه‌ دانش خدا و راز دار اسرار اوست. قرآن کریم که روشن‌گر دانش هر چیزی است، پیش آن امام همام است. آنچه از قرآن و تأویل و تفسیر آن بر رسول گرامی اسلام (ص)نازل گشت و آن رسول می‌ دانست، مهدی (ع)می‌داند. پیوند حضرت مهدی با قرآن، ناگسستنی است و ولایتش از قرآن جدا نیست. هر خواننده و آموزگار قرآن باید با نام و یاد آن حضرت کتاب خدا را در دست گیرد و هر مفسر قرآن باید با اذن او و علوم نیاکان پاکش از قرآن لب به سخن گشاید و پرده از اسرار و رموز قرآن کنار زند.پيوند امام با قرآن، چنان محكم و درهم تنيده است كه يكي از القاب آن حضرت، "كتاب مسطور" است يعنى كتابي نوشته شده! آري، «کتاب مسطور» به معنای کتاب نگاشته شده که در زیارت صاحب الامر ذکر شده است: «ااَلسَّلامُ عَلَى الدّينِ الْمَأثُورِ وَالْكِتابِ الْمَسْطُورِ؛ سلام بر تو ای صاحب دین به جای مانده، و کتاب نگاشته شده٦.


اين كه امام مهدي(ع) ترجمان کتاب خداست به اين معنى است كه تمامى مفاهيم قرآن نزد آن حضرت است و مى تواند مقصود واقعي آيات را به زبان ها و بيان هاي مختلف براي مخاطبان گوناگون تفسير و تبيين نمايد. در زیارت جامعه‌ کبیره می‌خوانیم:« خزنة لعلمه و مستودعاً لحکمته و تراجمة لوحیه»؛يعنى شما گنجینه‌ دانش خدایید و حکمت و دانایی خدا نزد شما به امانت سپرده شده و شما ترجمان وحی او هستید٧. لذا آن گاه که آن خورشید امامت ظاهر گردد به مردم خطاب مى کند:"ای مردم! هر که با من در کتاب خدا به احتجاج و نزاع برخیزد، من به قرآن شایسته‌ ترم"٨. او تالي كتاب، ترجمان كتاب و كتاب مسطور است.در زیارت حضرت این طور سلام و عرض ادب می‌کنیم:«السلام علیک یا تالی کتاب الله و ترجمانه»؛ آنان که در روزگار غیبت به نام تفسیرگر، قاری و آموزگار قرآن کریم، قلم به تفسیر و زبان به خواندن و آموختن قرآن از غير طريق ائمه و ايشان پرداخته و از ولایت آن امام نیک سیرت، سرباز زده‌ اند،در هر عصری كه باشند در این جهان کور و گمراه و در آخرت از زیانکارانند.

-------------

١.بحارالانوار٣٣٩/٥٢.    ٢.جنة المأوىٰ،حكايت٥٤؛ نجم ثاقب، حكايت٧٩.     ٣. آل عمران/٧.   ٤. بحارالانوار٩٢/٩٢.    ٥.همان.   ٦. مفاتيح الجنان،زيارت السلام على الحق الجديد.    ٧. همان.   ٨.بحارالانوار٣٤١/٣٣.