حضرت مهدی علیه‌السلام، صاحب بِرّ و تقوی

از ویکی‌مهدی

«صَدْرُ الْخَلَائِق ذُو الْبِرِّ وَ التَّقْوَى»[۱] «صدرنشین آفریدگان صاحب نیکی و تقوی».[۲]

لغت:

کلمه‌ی «بِرِّ» به معنای «فزونی و وسعت در خیرونیکی» است و گاهی این صفت به خدای تعالی نسبت داده شده است، مانند آیه‌ی: «إنَّهُ هُوَ الْبَرُّ الرَّحِيمُ» (طور: ۲۸) و درباره‌ی بندگان خدا گفته می‌شود: «بَرَّ العبدُ رَبَّه»، یعنی اطاعت و پرستش او نسبت به خدا، وسیع و گسترده است. پس «بِرِّ» از طرف خدا بر بندگانش به معنای «فزونی ثواب و پاداش» است و از جانب بندگان به معنای «پرستش و اطاعت» است، که این اطاعت و پرستش خود دو گونه است: نوعی اطاعت در عقیده، و اطاعت در اعمال.

«بِرِّ» در معنای «راست‌گویی» هم به کار رفته است، زیرا در راست‌گویی خیر زیاد است و در معنای «سوگند خوردن» نیز به کار می‌رود، یعنی در سوگند و سخنش راست می گوید.[۳]

شرح:

صفت یاد شده، مقام شامخ امام زمان و پدران گرامیشان علیهم‌السلام را بیان می‌کند که هیچ موجودی به مقام و منزلت آن بزرگواران نمی‌رسد و در بسیاری از روایات، این تفضیل با عبارات متفاوت بیان شده است. پیامبراکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله فرمودند:

«أَنَا سَيِّدُ الْأوّلينَ وَالْآخِرِينَ وَ أَنْتَ يَا عَلِيُّ! سَيِّدُ الْخَلَائِقِ بَعْدِی، اوّلنَا کَآخِرِنَا وَ آخِرُنَا کَاوّلنَا»[۴] «من آقای اوّلین و آخرینم و تو ای علی! آقای آفریدگان بعد از منی، اوّلین ما مانند آخرین ماست و آخرین ما مانند اوّلین ماست».

امام در هیچ‌یک از اوصافش نظیر و شبیه ندارد و از هر جهت یگانه و بی‌نظیر است تا جایی که هیچ فضلی از طرف خدا به کسی نمی‌رسد، مگر به واسطه‌ی آن حضرت، زیرا این نعمت در اصل از‌آن امام بوده و خدای تعالی در مرتبه‌ی اوّل به حضرتش عطا فرموده است. امام رضا علیه‌السلام در معرّفی امام می‌فرمایند:

«امام یگانه‌ی روزگار خویش است، هیچکس (در مقام) به (منزلت) او نزدیک نمی‌شود و هیچ عالمی با او برابری نمی‌کند و جای‌گزین برای او پیدا نمی‌شود و شبیه و مانند ندارد و همه‌ی فضیلت‌ها مخصوص اوست، بدون آن‌که آن‌ها را طلب کرده و به اختیار خود کسب کرده باشد، بلکه این امتیازی از طرف فضل کننده‌ی بسیار بخشنده (خداوند) برای امام است».[۵]

فضایل ائمه علیهم‌السلام بی‌نظیر است؛ به گونه‌ای که بر تمام انسان‌های عالم برتری دارند و صدر نشین عالم هستی هستند که در زمان ما صدرنشین عالم هستی، امام زمان علیه‌السلام هستند. از سوی دیگر، در وصفِ «صَدْرُ الْخَلَائِق ذُو الْبِرِّ وَ التَّقْوى»[۶] آن حضرت، «صاحب برّو تقوی» خوانده شده‌اند و این دو صفت برای آن بزرگوار کاملاً ثابت است. واژگان «بِرِّ» و «تقْوی» در آیه‌ی: «وَ تَعاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَ التَّقْوی» با هم ذکر شده‌اند که یکی جنبه‌ی اثباتی دارد و اشاره به اعمال مفید است، و دیگری جنبه‌ی نفی دارد و اشاره به جلوگیری از اعمال خلاف است. به این ترتیب، تعاون و همکاری باید هم در دعوت به نیکی‌ها و هم در مبارزه با بدی‌ها انجام گیرد[۷] و این همان روش عمده‌ای است که به وسیله‌ی حضرت مهدی علیه‌السلام در به ثمر رسیدن انقلاب آن بزرگوار باید اعمال گردد.

  1. سیّدبن طاووس، اقبال الاعمال، ص ۲۹۷؛ مجلسی، بحارالأنوار، ج ۹۹، ص ۱۰۷.
  2. «یعْسُوبُ الْمُتَّقِين؛ پیشوای پرهیزگاران.» مجلسی، بحارالأنوار، ج ۹۹، ص ۹۹ و ۱۱۷.
  3. راغب اصفهانی، مفردات، ج ۱، ص ۱۱۴.
  4. مجلسی، بحارالأنوار، ج ۹۹، ج۲۶، ص ۳۱۶.
  5. ر.ک: کلینی، کافی، ج ۱، ص ۲۰۱.
  6. «و در نیکوکاری و پرهیزگاری با یک‌دیگر همکاری کنید». مائده: ۲.
  7. تفسیر نمونه، ج ۴، ص ۲۵۳.