غوث

از ویکی‌مهدی

"غوث" نيز از القاب مشهور حضرت بقية الله(عج) است كه به معناي ياري رساندن و اعانت و به فرياد رسيدن است.پيامبر اكرم(ص) فرمود:هر گاه شمشیر به گلویت رسید( و با دست مبارک به گلوی خویش اشاره فرمود) پس به حضرت حجت استغاثه جو که او به فریادت میرسد , او برای هر کس که به او پناه برد و از او استغاثه جوید , پشت و پناه و فریاد رس است؛(غوث است براي كسي كه به او استغاثه برد و او غیاث المستغیثین است.در شرايط دشوار به او استغاثه كن و بگو بگو: "يَا صَاحِبَ الزَّمَانِ! أَنَا مُسْتَغِيثٌ بِكَ" یا بگو: "يا صاحب الزمان! أغثني! يا صاحب الزمان أدركني‏!"٢: اى صاحب الزمان، مرا ياري كن من به شما روي آورده و ياري مى خواهم، مرا درياب...از اين لقب، در در زيارت آل ياسين نيز  ياد شدهاست:« السلام عليك ايها العلم المنصوب و العلم المصبوب و الغوث و الرحمة الواسعة»٣.سلام بر تو اي پرچم الاهى و دانش سرشار و فريادرس و رحمت گسترده.و در زيارات ديگر هم مى خوانيم:السَّلامُ عَلَيْكَ يا غَوْثَ الْمَلْهُوفينَ.السَّلامُ عَلَيْكَ يا غَوْثَ الْمُسْتَغيثينَ.


عبارت "المستغاث" كه در مورد آن حضرت به كار مى رود ناظر به همين ويژگي "غوث" بودن ايشان است ، مستغاث يعنى كسي كه از او طلب ياري و فريادرسي مى كنند. شاعر نيز گفته است:دجال فتنـه آمده، الغوث، الامان/ ای مستغاث سرّ و عَلَن ظاهر و نـهان/من راز خود بگویم و تو آگهی ز راز/از حادثات دهر جفا پیشـه وارهان/«یحیی» کـه کرده هست مدیح تو حِرْزِ جان/ یَرْجُو زلاِل فضلکَ یا صاحب الزمان!  فيض كاشانى هم گفته است:جان ندارد جز تو کس یا مستغاث/ خسته را فریاد رس یا مستغاث /خسته دل در غم تو بستهٔ چند/ ناله هاي چون جرس یا مستغاث /هر دمم خاری زند در دل خسی /بگسلم زین خار و خس یا مستغاث /مرغ جان را بال همت برگشای /تا بپرد زین قفس یا مستغاث /مى رباید دل زمن هر دم بتی /هم تو گیرش باز پس یا مستغاث /محو خود کن فیض را تابی رخت /بر نیارد یک نفس یا مستغاث/رحم کن بر بی دل بیچاره اى/کو ندارد جزتو کس یامستغاث...


داستان ابو الوفاء شیرازی که شرح آن در كتب معتبر آمده ، جالب است: او در زندان گرفتار بود تا وقتی که حکم قتل به او دادند. وی توبه و تضرع بسیار با خداوند متعال کرد و متوسل به ائمه اطهار گردید . تا آنکه به خواب رفت و حضرت رسول(ص) را در خواب دید . برای او بیان فرمودند که باید در هر حاجتی به یک نفر از ما متوسل شوید و شرح هر حاجتی را نسبت به هر امامی بیان کردند تا آنکه فرمودند: هر گاه شمشیر به گلویت رسید، یعنی کار بر تو خیلی سخت شد، بگو: «یا صاحب الزمان اغثنی، یا صاحب الزمان ادرکنی » که تو را اعانت می فرماید . او در همان حال استغاثه کرد و دید که آن حضرت از جانب آسمان ظاهر شدند و فرمودند کار تو را انجام دادم . در اثر آن فردا از قتل نجات یافت٤.عراقي در دارالسلام٥ نيز اين دعا را كه در تشرفي ، امام تعليم فرمودند را آورده:« یا محمد یا علی یا فاطمه یا صاحب الزمان ادرکنی و لا تهلکنی ».يعنى ضمن توسلبه سه نور پاك، نجات به دست صاحب الزمان(ع) است.


استغاثه به امام زمان(ع)برای هر کس و در هر زمان ، از توسلات مهم عظیم است زیرا در آنها اعتراف به مقام جلیل حضرت ولی الله اعظم مى شود که واسطه همه فیوضات خداوند متعال می باشد و تعظیم و تجلیل و تشریف از برای شأن جلیل آن جناب  بجا آورده می شود و این مطلب بی نهایت نزد خداوند محبوب است و وسیله تقرب بنده نزد او می شود و به این سبب گرفتاری او را زود اصلاح می فرماید، زيرا خداوند متعال خود بر حسب تعداد زیادی از روایات در لیله القدر و درهر صبح و شام ملائکه را نزد امام  نازل می فرماید، و هر امری که برای بندگان مقدر فرموده نزد ایشان می آورند و به دست ایشان و به امر و نهی ایشان ملائکه آن را جاری می نمایند و در شرايط فريادرسي هم آمده كه از گناهان خود به قلب و زبان توبه واقعی نماید و اعمال شنیع و زشتی را می داند که مرتکب آن می باشد، ترک نماید و یا اگر ظلم و آزاری از او به کسی رسیده که می داند، او را از خود راضی نماید که این هر دو سبب جلب رحمت آن امام مهربان است.از متون موثر در استغاثه هم دعاي مشهور "عظم البلاء"٦ است .