منتظر

از ویکی‌مهدی

يکي ديگر از القاب حضرت بقية الله(ع)،" منتظر" است.هم به معناي كسي كه چشم به راه است و هم به معناي كسي كه چشم به راه اويند و انتظارش را مى كشند. دهخدا در باره اين لقب مى نويسد: منتظر، لقب امام دوازدهم شیعه، محمد مهدی (ع) است. مهدی موعود. مهدی منتظر. ابن يمين در ديوانش مى گويد: نصرت اسلام و قهر کفر از آن سان کرده ام /کآفرین گوید اگر بیند امام منتظر! . و در حبيب السير آمده است: آن امام ذوالاحترام در کنیت و نام با حضرت خیرالانام علیه و آله الف الصلوة و السلام... موافقت دارد و مهدی و منتظر و الخلف الصالح و صاحب الزمان و حجة و قائم از جملهٔ القاب آن جناب است١. در دعاي شريف ندبه هم اين لقب آمده: اين المنتظر لاقامه الامت و العوج؟! اين المدخر لتجديد الفرائض و السنن؟! يعنى كجاست آنكس كه انتظارش را كشند تا اختلاف و عيب و كجى اهل عالم را اصلاح و به راستى و درستى باز گرداند؟كجاست آنكس كه براى تجديد و احياء فرائض و سنن  كه محو و فراموش شده، ذخيره شده است؟


يكى از ياران امام جواد(ع) به نام صقر بن ابي دلف روايتى از قول آن امام همام دارد كه در آن به معناي لقب منتظربراي امام مهدى(ع) و علت نامگذاري آن حضرت به اين لقب اشاره شده است.مى گويد: از امام  ابا جعفر محمد بن علي الرضا يعنى امام جواد(ع) شنيدم كه فرمود: امام بعد از من فرزند من علي است (که امام دهم مي باشد)امر او همانند امر من، گفتار او همانند گفتار من، و اطاعت از او همانند فرمان بردن از من است؛امامت بعد از او در فرزندش حسن است( يعني امام حسن عسکري عليه السلام). قول و امر او، قول و امر پدرش حضرت امام هادي عليه السلام است که او هم فرمانش عين فرمان من است و اطاعت او اطاعت پدرش است. حضرت اين را فرمود و ساکت شد. (چون دوران تقيه بوده و ائمه عليهم السلام در معرفي مقام مقدس امام عصر خيلي احتياط مي کردند. زيرا نوعا دربه خاطر اينکه دشمنان مي دانستند و بشارت از زمان پيغمبر(ص)شنيده بودند که کسي مي آيد و تاج و تخت همه ستمگران را به هم مي زند. اينها چون احتمال مي دادند که آن امام در زمان آنها ظهور کند و اين برنامه را اجرا کند، خيلي مواظب بودند که چنين فرزندي به وجود نيايد. لذا کاملا کنترل مي کردند و ائمه هم معمولا در پيش غير خواص اصحاب، چيزي نمي فرمودند).


صقر بن ابي دلف وقتي مي بيند امام عليه السلام سخن را ناتمام گذاشتند و سکوت فرمودند، خودش مجددا سوال مي کند ومي گويد:اي فرزند رسول خدا ، امام بعد از امام حسن کيست؟  حضرت جواد وقتي اين سوال را شنيد، ابتدا به شدت گريست، و بعد از آن فرمود:" ان من بعد الحسن ابنه القائم بالحق المنتظر".يعنى بعد از حسن، پسرش که قيام به حق مي کند و منتظر است به امامت مي رسد. صقر مى گويد: عرض کردم: اى فرزند رسول خدا،: چرا به ايشان قائم مي گويند؟ حضرت فرمود:به او قائم مي گويند، زيرا او پس از اينکه نامش بکلي متروک شده و اکثر کساني که امامتش را قائل بوده اند، از عقيده خود برگشته و مرتد شده اند به پا مي خيزد.گفتم: چرا به ايشان "منتظر" مي گويند. فرمود: براي اينکه غيبتي دارد که خيلي طولاني مي شود و زمانش به درازا مي کشد. بعد مى فرمايند: کساني که چشم به راه ظهور او و تشريف فرمايي او هستند، اصحاب خالص او هستند؛ و کساني که اهل شک و ريب و ترديد هستند، انکارش مي کنند و منکران، ياد او را استهزامي کنند و به تمسخر مى گيرند...  و بسيار کساني پيدا مي شوند که براي ظهور او تعيين وقت مي کنند و کساني استعجال مي کنند كه هلاک مي شوند و تسليم شدگان امر الاهى نجات مى يابند. .


مستعجلون کساني هستند که مي گويند: اگر امام زمان هست پس چرا ظهور نمي کند؟! مگر جهان را ظلم نگرفته است! ديگر تا کي بايد منتظر بود؟!... اينها افرادي هستند که تسليم تقدير الاهي نيستند و به جاي اينکه سر خود را در مقابل رب العالمين پايين بيندازند و با خضوع و خشوع تقاضاي تسريع در تقدير ظهور نمايند و براي تعجيل فرج مولا دعا کنند از غيبت امام زمانشان به درگاه خداي خود گله مي کنند و لب به اعتراض مي گشايند و چرا و چگونه مي گويند و اين كه چرا او ظاهر نمى شود در حاليكه دنيا را ظلم فرا گرفته است؛اين گونه افراد در دوران غيبت کبرى در امتحان الاهي شکست مي خورند و ايمان خود را از دست مي دهند. و متقابلا کساني که صبر پيشه کنند و حالت انتظار - نه اعتراض - را در خود روز بروز تقويت کنند و در عين حال تسليم خداي متعال باشند و پاي خود را از گليم بندگي فراتر نبرند، موفق مي شوند و از فتنه هاي دوران آخرالزمان نجات پيدا مي کنند. لذا حضرت بعد از اين فقره با اين عبارت شريفه کلام خود را پايان مي دهند: و ينجو فيها المسلمون: تسليم شوندگان در آن دوران نجات پيدا مي کنند١.

١.لغت نامه دهخدا، ذيل كلمه مهدي.    ٢.كمال الدين٣٧٨/٢.